ZMEURA – tonica, detoxifianta, antiinflamatoare si vindecatoare

Zmeura este un aliment-medicament apreciat de peste trei milenii pentru calitatile sale terapeutice, un fruct de padure foarte bogat in vitamine, minerale si substante ce previn si trateaza numeroase boli.

Acest fruct al verii este foarte delicat, parfumat, hranitor, usor acidulat si cu un gust dulce-acrisor. Este permis diabeticilor, ajuta la slabit si la infrumusetare – previne imbatranirea, reduce ridurile si protejeaza pielea de radiatiile solare. Din cauza micilor seminte continute in bobitele ce formeaza zmeura, acest delicat fruct de padure este contraindicat in caz de piatra la rinichi sau la fiere, precum si in caz de intestin iritabil.

Bogata in vitamina C si in vitamine din complexul B, zmeura intareste imunitatea organismului, trateaza febra, alergiile, afectiunile respiratorii si inflamatorii (reumatism, artrita, guta). Datorita antioxidantilor puternici pe care ii contine, zmeura previne cancerul si este de 10 ori mai puternica in neutralizarea radicalilor liberi decat rosiile. Fiind bogat in fibre alimentare, acest minunat fruct de padure favorizeaza digestia gastrica si evacuarea materiilor fecale, stabilizeaza glicemia si scade colesterolul. Datorita bogatiei in luteina, zmeura previne bolile de ochi.

De asemenea, zmeura opreste inflamatiile, curata sangele si organismul de toxine si otravuri, lupta impotriva unor boli neuro-vegetative, ajuta la stimularea pancreasului si la normalizarea tensiunii arteriale si a florei intestinale, provoaca urinarea si transpiratia, stimuleaza pofta de mancare, regleaza ciclul menstrual, amelioreaza starile de voma, diminueaza durerile la nastere si creste cantitatea de lapte.

Asadar, acest delicat fruct de padure este foarte benefic in caz de astenie, probleme digestive, constipatie, diaree, afectiuni inflamatorii (reumatism, artrita, guta), raceli, dureri de cap, irascibilitate, probleme cu tensiunea, riduri, boli de piele, ciclu menstrual neregulat, etc.

Zmeura rosie europeana - fructul arbustului Rubus idaeus

Zmeura rosie europeana – fructul arbustului Rubus idaeus

Zmeura (Rubus idaeus)
Constituenti vitaminele: C, luteina, K, B5, E, B9, B3, B6, B1, B2, colina
mineralele: mangan, magneziu, fier, fosfor, zinc, calciu, potasiu
altele: fibre alimentareantioxidanti puternici (pigmenti antocianici, quercetina), flavonoizi, tanin
Proprietati INTERN: intareste imunitatea organismului, curata sangele si organismul de toxine si otravuri, opreste inflamatiile, protejeaza pielea de radiatiile solare, lupta impotriva unor boli neuro-vegetative, favorizeaza digestia gastrica si evacuarea materiilor fecale, provoaca urinarea si transpiratia, racoreste organismul, stimuleaza pofta de mancare, reduce ridurile; ajuta la: prevenirea cancerului, a imbatranirii si a bolilor de ochi, neutralizarea radicalilor liberi, normalizarea tensiunii arteriale si a florei intestinale, stimularea pancreasului, scaderea colesterolului, stabilizarea glicemiei, slabit, reglarea ciclului menstrual, cresterea cantitatii de lapte, diminuarea durerilor la nastere, ameliorarea starilor de voma
EXTERN: dezinfecteaza (distruge microbii)
Indicatii INTERN: astenie (oboseala intensa si prelungita), probleme digestive (dureri, balonari, voma, etc.), dureri de cap, tuse, raceli, constipatie, diaree, reumatism, guta (umflaturi dureroase ale articulatiilor), artrita (inflamarea articulatiilor), febra, insuficienta transpiratiei, irascibilitate (care se enerveaza usor), probleme cu tensiunea, ciclu menstrual neregulat, riduri
EXTERN: boli de piele
Benefica pt. sange, sistemul digestiv, intestin, pancreas, piele, ochi, sistemul nervos
Uz intern proaspata, salata, suc, sirop, spuma, gem, dulceata, piure, jeleu, serbet, iaurt, inghetata; ceai de frunze
Uz extern ulei – uz medicinal si cosmetic
Contraindicatii piatra la rinichi, piatra la fiere, intestin iritabil
Atentionari micile seminte din fructele de zmeura pot irita intestinul !
Altele buna pt. diabetici, ajuta la slabit

Principalii constituenti

Zmeura e bogata in:
  • vitamina C   – 100 g contin o treime din necesarul zilnic !
  • mangan   – 100 g contin o treime din doza zilnica recomandata
  • antioxidanti
  • fibre
  • luteina
Contine si vitaminele complexului B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), vitaminele K, E si colina. Aportul mineral al zmeurei este destul de diversificat: calciu, magneziu, fier, potasiu, fosfor, zinc. Zmeura contine niste antioxidanti puternici: pigmenti antociani si quercetina.

Acest delicat fruct de padure este sarac in zaharuri, grasimi si proteine. Tipul de zahar continut este fructoza – zaharul recomandat diabeticilor, intrucat are indicele glicemic cel mai scazut. Alti constituenti ai acestui fruct sunt: substante de natura flavonoida, celuloza, materii grase si tanin (10%).

Valoarea nutritionala

Valoarea nutritionala a 100 g ZMEURA PROASPATA
ElementulCantitatea
Energie220 KJ (53Kcal)
Carbohidrati11,94 g
Fibre dietetice6,5 g
Zaharuri4,42 g
Grasimi0,65 g
Proteine1,2 g

Vitamine

Vitamine continute in 100 g ZMEURA PROASPATA
% din DZR = procentul din Doza Zilnica Recomandata; mg = miligrame; μg = micrograme
VitaminaCantitatea% din DZR
B1 (tiamina)0,032 mg3 %
B2 (riboflavina)0,038 mg3 %
B3 (niacina)0,598 mg4 %
B5 (acid pantotenic)0,329 mg7 %
B6 (piridoxina)0,055 mg4 %
B9 (acid folic)21 μg5 %
Colina12,3 mg3 %
Vitamina C26,2 mg32 %
E0,87 mg6 %
K7,8 μg7 %

Minerale

Minerale continute in 100 g ZMEURA PROASPATA
% din DZR = procentul din Doza Zilnica Recomandata; mg = miligrame
MineralulCantitatea% din DZR
Calciu25 mg3 %
Fier0,69 mg5 %
Magneziu22 mg6 %
Mangan0,67 mg32 %
Fosfor29 mg4 %
Potasiu151 mg3 %
Zinc0,42 mg4 %
Zmeura rosie

Zmeura rosie – acest fruct fragil, delicat, de forma conica, este format din cateva zeci de bobite rosii carnoase, lipite intre ele si acoperite de perisori microscopici, fiecare bobita continand cate o samanta

Proprietati terapeutice

Uz intern

Zmeura este un fruct care are o mare cantitate de vitamina C si vitamine din complexul B, toate acestea ajutand la intarirea imunitatii. Continutul ridicat de substante minerale si vitamine din zmeura ajuta la stimularea pancreasului, stabilizarea glicemiei, scaderea colesterolului si la normalizarea tensiunii arteriale.

Zmeura contine antioxidanti puternici care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si la prevenirea cancerului. Activitatea neutralizanta a zmeurei este de 10 ori mai mare decat cea a tomatelor si de doua ori mai mare decat a capsunilor.

Zmeura contine multe fibre alimentare si multe substante care sunt benefice in normalizarea florei intestinale.

Zmeura ajuta la pierderea in greutate, deci poate fi folosita de cei care doresc sa slabeasca, dar, inainte de a incepe o cura de slabire, trebuie sa fie consultat un nutritionist.

Zmeura reduce ridurile si protejeaza pielea de radiatiile solare.

De asemenea, zmeura ajuta la reglarea cicului menstrual, ameliorarea starilor de voma si diminuarea durerilor la nastere. Mamele care alapteaza pot consuma acest fruct pentru ca ajuta la cresterea cantitatii de lapte.

Cercetarile au aratat ca acest fruct de padure ajuta la prevenirea imbatranirii si lupta impotriva unor boli neuro-vegetative. Zmeura contine o substanta numita luteina, care ne ajuta sa avem o vedere sanatoasa. Se pot preveni unele boli de ochi daca consumam zmeura, pentru ca aceasta contine cantitati mari de calciu, vitamine si minerale.

Doua fructe de zmeura - unul copt si unul crud

Doua fructe de zmeura – unul copt si unul crud. Aspectul catifelat este dat de perisorii microscopici.

Asadar, datorita substantelor pe care le contine, zmeura are urmatoarele efecte terapeutice asupra organismului uman, atunci cand este consumata (mancata, ingerata):

  • opreste inflamatiile
  • fortifica organismul, intarindu-i imunitatea
  • previne cancerul, imbatranirea si bolile de ochi
  • lupta impotriva unor boli neuro-vegetative
  • curata sangele si organismul, ajutand la eliminarea toxinelor, otravurilor si a altor substante daunatoare
  • normalizeaza tensiunea arteriala si flora intestinala
  • ajuta la golirea continutului tubului digestiv si la eliminarea materiilor fecale din organism
  • provoaca sau ajuta la eliminarea urinei
  • scade colesterolul
  • provoaca transpiratia
  • favorizeaza digestia gastrica
  • micsoreaza aciditatea gastrica
  • stimuleaza pancreasul
  • stabilizeaza glicemia
  • protejeaza pielea de radiatiile solare
  • neutralizeaza radicalii liberi
  • reduce ridurile
  • stimuleaza pofta de mancare
  • racoreste organismul
  • regleaza ciclul menstrual
  • amelioreaza starile de voma
  • creste cantitatea de lapte (la mamele ce alapteaza)
  • diminueaza durerile la nastere
  • ajuta la slabit

Observatie: Unele dintre efectele enumerate mai sus nu sunt realizate in totalitate de catre zmeura, zmeura doar participand la realizarea lor. De exemplu: zmeura ajuta la normalizarea tensiunii arteriale, la prevenirea cancerului, la stimularea pancreasului, etc.

Folosind termeni medicali sau farmaceutici, proprietatile terapeutice ale zmeurei – folosite in mod intern – sunt:

antiinflamatoare, tonica, anticanceroasa, depurativa, laxativa, diuretica, sudorifica, stomahica, racoritoare, aperitiva

Uz extern

Atunci cand este folosita in mod extern, zmeura are urmatorul efect terapeutic:

  • distruge microbii din afara organismului, impiedicand astfel orice infectare
Cu alte cuvinte, in limbaj medical, se spune ca, in uz extern, zmeura este:
dezinfectanta.

Zmeura este un fruct foarte apreciat pentru calitatile sale terapeutice, de aceea in unele zone se organizeaza o adevarata sarbatoare a zmeurei, asa cum este in Concèze, o mica localitate din Franta.

Indicatii

Uz intern

Datorita proprietatilor sale terapeutice, atunci cand este consumata, zmeura are efecte benefice in cazul urmatoarelor boli si afectiuni:

  • imunitate scazuta
  • probleme digestive
  • constipatie
  • diaree
  • dureri de cap
  • raceli
  • tuse
  • astenie
  • afectiuni febrile
  • insuficienta transpiratiei
  • reumatism
  • guta
  • artrita
  • dispepsii
  • temperament irascibil
  • dermatoze
Consumul acestui fruct este foarte benefic pentru organism. Intrucat zmeura are proprietati anti-inflamatorii, ea se recomanda in lupta impotriva unor boli ca: artrita, guta si reumatismul.

Acest fruct poate fi consumat de persoanele diabetice, deoarece contine un zahar numit fructoza (levuloza). Persoanele sensibile la bronsita si cele care solicita foarte mult coardele vocale (cum sunt cantaretii sau cadrele didactice) pot consuma zilnic sirop de zmeura, cate 4-6 linguri.

Datorita faptului ca zmeura contine o cantitate mare de vitamina C, acest minunat fruct de padure este benefic in cazul afectiunilor insotite de inflamatii, febra, precum si in cazul alergiilor si problemelor respiratorii.

Din zmeura se extrage xilitolul, un indulcitor artificial, utilizat pentru tratarea cariilor dentare si pentru prevenirea lor. Cei care consuma multe fructe de padure: zmeura, afine, coacaze rosii si negre, capsuni, cirese, devin mult mai rezistenti si nu se imbolnavesc de cancer sau de alte boli. Efectele benefice ale consumului zilnic de zmeura se pot vedea dupa o cura de doua saptamani, in care se consuma cate 200 de grame de fructe pe zi.

Contraindicatii

Se recomanda ca cei care au piatra la rinichi sau la fiere sa evite consumul de zmeura!

Atentionari

Deoarece zmeura – asemeni capsunilor si murelor – contine seminte foarte mici, care ar putea irita intestinul, se recomanda consultarea medicului inainte de a incepe o cura cu aceste minunate fructe de padure!

Fructe de zmeura in cutii alimentare de plastic

Fructe de zmeura in cutii alimentare de plastic, expuse pentru vanzare intr-o piata

Modalitati de folosire

Uz intern

Fructele

Zmeura poate fi consumata tot timpul anului, se poate congela si folosi la prepararea diferitelor produse de patiserie si deserturi. Fructele de zmeura sunt folosite in salatele de fructe, jeleuri, iaurt sau inghetata si la pregatirea diferitelor prajituri. Zmeura se poate consuma in stare proaspata sau sub forma de gem, jeleuri, serbet, piure, suc, dulceata. Se recomanda ca acest fruct sa fie consumat mai ales de reumatici, diabetici, azotemici si dispeptici.

Sucul

Sucul de zmeura este foarte placut la gust si recomandat in guta, dermatoze, si stari febrile. Fructele se spala, se zvanta, si apoi se zdrobesc printr-un tifon, si se consuma imediat.

Vin si otet

Din zmeura se poate obtine un vin foarte aromat, la fel si otetul de zmeura care se obtine din fructe macerate.

Spuma

Spuma de fructe zemoase (zmeura, afine, capsuni, visine) cu gris este foarte hranitoare si se recomandata in afectiuni renale, ulcer, hepatita acuta si cronica, rectocolita hemoragica, guta, ateroscleroza, boli infectioase si de nutritie, hipertensiune.

Ceaiul din frunze

Si frunzele de zmeura se folosesc atat in stare proaspata ca si uscata, la prepararea ceaiurilor medicinale, au un continut ridicat de Vitamina C, tanin si acizi organici. Ceaiul din frunze de zmeura este placut, are o actiune astringenta, diuretica, dezinfectanta, laxativa si este recomandat in diaree, tratarea durerilor menstruale, piroza (arsuri la stomac), gastrita hiperacida si alte afectiuni ale aparatului digestiv. Ceaiul se prepara sub forma de infuzie, folosind o lingurita de frunze la 200 ml apa clocotita; se consuma 2 ceaiuri pe zi.

Fructe de zmeura si frunze

Fructe de zmeura si frunze

Uz extern

Din zmeura se obtine un ulei care are utilizari in medicina si, cateodata, si in cosmetica.

Detalii despre zmeur si zmeura

Descriere

Istoric

Soiuri

Bibliografie si Referinte

Detalii despre acest minunat fruct al verii gasiti la urmatoarele adrese web:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *