PATRUNJELUL – elixir de sanatate

Antianemic, anticancerigen, antitoxic, vermifug, antirahitic, antiscorbutic, vasodilatator, depurativ, antixeroftalmic, stimulent general si nervos, patrunjelul este un adevarat elixir de sanatate pentru sistemul imunitar si cel endocrin, pentru intregul tub digestiv, pentru inima, ficat, splina, plamani, rinichi, intestin, vase de sange, ochi, piele, oase si par. Sucul de patrunjel trebuie consumat diluat si cu moderatie. Semintele si cantitatile mari de patrunjel sunt contraindicate femeilor insarcinate, intrucat pot provoca avortul.

Patrunjelul – denumit stiintific „Petroselinum crispum” – este leguma, planta medicinala, condiment si element decorativ pentru mancaruri. Contine de 3 ori mai multa vitamina C decat lamaia si 25 de grame de patrunjel (cat greutatea unei scrisori) contin de 4 ori mai multa vitamina K decat necesarul zilnic ! Este bogat si in vitaminele A si B9. Este unul din cele mai importante alimente-medicament, fiind indicat in: anemie, astenie, intoxicatii, guta, arterita, cardiopatie ischemica, osteoporoza, nervozitate, crestere, anorexie, probleme digestive, reumatism, menstre dureroase, paraziti intestinali, hepatism, edeme, fertilitate, convalescenta, intinerire. Utilizat in mod extern, ajuta in caz de: intepaturi de insecte, rani, leucoree, nevralgii, pistrui, oftalmii si contuzii.

Patrunjelul este unul dintre cele mai pretioase alimente de protectie pe care natura l-a pus cu generozitate la dispozitia speciei umane.” (L. Randoin, P. Fournier)

Grecii din Antichitate spuneau ca: „O legatura de patrunjel face cat 3 ore de somn„.

Frunzele de patrunjel - adevarat elixir de sanatate

Frunzele de patrunjel – adevarat elixir de sanatate

PATRUNJELUL (Petroselinum crispum)
Constituenti principali Proprietati Indicatii
  vitaminele: K, C, A, B9, B3, B2, B5, B1, B6
mineralele: fier, calciu, magneziu, potasiu, zinc, mangan, fosfor
altele: luteolina, apiol,
INTERN: antianemic, antiscorbutic, antirahitic, antitoxic, anticanceros, vermifug, vasodilatator, depurativ, antixeroftalmic, stimulent general, stimulent nervos

EXTERN: resorbant

 INTERN: anemie, astenie, crestere, anorexie, intoxicatii, nervozitate, reumatism, guta, menstre dureroase, dispepsie, flatulenta, putrefactie intestinala, paraziti intestinali, hepatism, arterita, cardiopatie ischemica, edeme, convalescenta, intinerire, fertilitate, osteoporoza

EXTERN: contuzii, oftalmii, leucoree, rani, intepaturi de insecte, nevralgii, pistrui

Este bun pentru: sange, vase de sange, inima, sistemul imunitar, tub digestiv, celule, intestin, ochi, cai urinare, piele, tesuturi, rinichi, plamani, ficat, ten, piele, oase, par
Utilizare interna: salate, suc, supe, mancaruri scazute
Utilizare externa: decoct de seminte, pansament din frunze strivite
Contraindicatii: femeile insarcinate – in cantitati mari produce avortul
Atentionari: sucul – diluat; in cantitati rezonabile

ATENTIE !!!

Sucul de patrunjel nu se foloseste niciodata nediluat, ca sa nu provoace probleme digestive.

Se recomanda sa se consume in amestec cu suc de morcovi.

Daca se consuma in cantitati mai mari de 600 mililitri la adulti si de 60 de ml la copii, sucul de patrunjel poate da reactii adverse, si anume: deranjamente digestive si hiperexcitabilitate nervoasa.

Femeile insarcinate nu vor putea folosi patrunjelul in scopuri terapeutice, deoarece produce avortul. Cel mai puternic efect abortiv il au semintele de patrunjel – doar cateva grame determina inceperea contractiilor uterine. Acelasi efect il au si radacinile si frunzele de patrunjel, daca sunt consumate in cantitati mari.

Cand este folosit in supe, ciorbe, tocanite, etc., se recomanda sa se adauge dupa ce s-a luat mancarea de pe foc (sau cel mult cu cateva minute inainte de a o lua de pe foc), intrucat substantele terapeutice care se gasesc in patrunjel se pierd prin fierberea acestei plante.

Patrunjelul este folosit atat proaspat cat si uscat, atat in medicina populara cat si in bucataria traditionala romaneasca. Patrunjelul este folosit atat ca leguma, cat si ca planta medicinala, dar si in calitate de condiment si element decorativ pentru diverse mancaruri. De la patrunjel se folosesc frunzele, semintele si radacinile, deci planta intreaga.

Patrunjelul este o planta legumicola bienala, cu o radacina lunga de 12-30 cm si cu frunze dintate. Denumirea stiintifica a patrunjelului este „Petroselinum crispum” si vine din limba greaca, unde „petros” inseamna „piatra” si „selinon” inseamna „telina”. Grecii din antichitate foloseau patrunjelul atat ca aliment, cat si ca medicament, si il considerau un fel de „telina de stanca”. Patrunjelul este originar din Grecia si a fost adus in tara noastra acum 2000 de ani.

Apreciat inca din Antichitate

Medicii arabi din Antichitate pretuiau aceasta comoara numita „patrunjel”, deoarece au descoperit virtutile aceastei plante si considerau ca este un adevarat elixir de sanatate pentru stomac, pentru intreg tubul digestiv, ficat, splina, precum si pentru sistemul endocrin. Medicii din Antichitate recomandau mestecatul patrunjelului verde la inceputul verii, pentru a fi feriti de insolatie, de infectii digestive si de dureri de cap.

Componentii principali

Este important de stiut ca patrunjelul contine de 3 ori mai multa vitamina C decat lamaia si de 4 ori mai mult decat portocala si varza! De asemenea, cu doar 20 de grame de patrunjel (cat greutatea unei scrisori) putem absorbi 48 mg de vitamina C (aproape cat ne trebuie zilnic) si de 3 ori mai multa vitamina K decat necesarul zilnic de aceasta vitamina.

VITAMINELE continute in 100 de GRAME de PATRUNJEL PROASPAT
VITAMINECANTITATEA% din DOZA ZILNICA RECOMANDATA
Vitamina A421 μg53 %
Vitamina B10.086 mg7 %
Vitamina B20.09 mg8 %
Vitamina B31.313 mg9 %
Vitamina B50.4 mg8 %
Vitamina B60.09 mg7 %
Vitamina B9152 μg38 %
Vitamina C133 mg160 %
Vitamina E0.75 mg5 %
Vitamina K1640 μg1562 %
MINERALELE continute in 100 de GRAME de PATRUNJEL PROASPAT
MINERALULCANTITATEA in 100 g patrunjel proaspat% din DOZA ZILNICA RECOMANDATA
Fier6.2 mg48 %
Calciu138 mg14 %
Magneziu50 mg14 %
Potasiu554 mg12 %
Zinc1.07 mg11 %
Mangan0.16 mg8 %
Fosfor58 mg8 %
Sodiu56 mg4 %

Proprietati ale patrunjelului

In uz intern

antianemic
anticanceros
antitoxic
antiscorbutic
antirahitic
stimulent general
stimulent nervos
depurativ – antiseptic al sangelui, al tubului digestiv si al cailor urinare
diuretic – elimina apa, ureea, acidul uric si clorurile
antixeroftalmic
stimulent al fibrelor musculare netede – intestinale, urinare, biliare, uterine
vermifug
vasodilatator

In uz extern

resorbant (rezolutiv)
diminueaza secretia lactata

Indicatii ale patrunjelului

Uz intern

Patrunjelul - leguma, planta medicinala, condiment

Patrunjelul – leguma, planta medicinala, condiment

anemie
crestere
astenie
lipsa poftei de mancare
dispepsie
flatulenta
putrefactie intestinala
intoxicatii – prin alcool, tutun, alimentatia bogata in carne
reumatism
guta
menstre dureroase
nervozitate
hepatism
paraziti intestinali
edeme
arterita
cardiopatie ischemica
convalescenta

Uz extern

Patrunjelul - planta erbacee legumicola si condiment

Patrunjelul – planta erbacee legumicola si condiment

contuzii
oftalmii
leucoree
plagi
intepaturi de insecte
nevralgii
pistrui

Modalitati de folosire

In uz intern

Frunzele proaspete de patrunjel se folosesc in salate, supe, ciorbe si diverse mancaruri scazute, dar poate fi folosit si ca un condiment, precum si ca element decorativ pentru mancaruri.

Sfaturi

Patrunjelul se adauga cu cateva minute inainte de a fi data mancarea de pe foc. Astfel se va pastra si aroma si puterea lui tamaduitoare.

Patrunjelul se pastreaza mai mult timp punandu-l in frigider (nu in congelator), intr-o punga de plastic inchisa.

Patrunjelul activeaza puternic sistemul imunitar si combate multe specii de bacterii si de ciuperci parazite. Actiunea puternica de stimulare a imunitatii este data de continutul bogat in vitaminele A, B12, C, dar si de o substanta numita luteolina, care stimuleaza productia de celule ale sistemului imunitar.

Conform cercetatorilor germani, frunzele si radacinile de patrunjel sunt adevarate medicamente pentru rinichi. Folosirea patrunjelului sub forma de suc previne si combate nefrita, pielonefrita si cistita. Deoarece patrunjelul mareste diureza, previne formarea calculilor renali (in special a uratilor) si ajuta la eliminarea celor existenti.

Consumat crud, in salate si in ciorbe, patrunjelul protejeaza plamanii, caile respiratorii, ficatul, intestinul si rinichii, de radicalii liberi si de aparitia cancerului.

Frunzele de patrunjel contin o substanta volatila numita miristicina, care inhiba dezvoltarea tumorilor pulmonare. Frunzele de patrunjel previn actiunea cancerigena a fumului de tigara si a diferitelor noxe din aer.
Frunzele de patrunjel sunt un factor de intinerire pentru femei si de stimulare a fertilitatii.

In frunzele de patrunjel se afla o substanta numita apiol care ajuta la regularizarea ciclului menstrual, reduce crampele si durerile menstruale.

Patrunjelul verde consumat zilnic timp de 2 luni ajuta la prevenirea si stoparea osteoporozei, a caderii parului, a uscaciunii pielii.

Fiind un adevarat campion al continutului de vitamina C, patrunjelul are efecte uimitoare asupra tuturor formelor de reumatism. Se recomanda consumul patrunjelului impreuna cu alimente bogate in vitamina C: ardeii, varza, fasolea verde, mazarea verde.

Deoarece frunzele de patrunjel contin mult fier si vitamina C, se recomanda in anemie. Patrunjelul contine si o mare cantitate de vitamina K, necesara inchiderii ranilor, mentinerii starii de sanatate a inimii si a vaselor de sange, si mentinerii densitatii osoase.

Patrunjelul combate greata provocata de sarcina, de calatoria cu masina sau cu avionul. Frunzele de patrunjel consumate inainte de masa deschid pofta de mancare si activeaza digestia.

Se recomanda consumul de radacina de patrunjel, in salate, copiilor care au probleme de crestere, si se mai recomanda si in surmenaj si convalescenta.

Patrunjelul actioneaza ca un dezinfectant al cavitatii bucale, dand un miros placut respiratiei; este si un dezinfectant al cailor respiratorii.
Patrunjelul normalizeaza flora digestiva si imbunatateste digestia.

In uz extern

  • decoctul de seminte de patrunjel (100 g la 1 litru) se foloseste in instilatiile
    vaginale si leucoree;
  • frunzele de patrunjel strivite sunt un cicatrizant al ranilor, al intepaturilor de insecte, al plagilor, si sunt totodata si un pansament antiseptic.

Frunzele strivite de patrunjel se recomanda in intepaturile de insecte, si ca un pansament steril si cicatrizant contra ranilor. Aplicate pe sani – la femeile care alapteaza – frunzele strivite de patrunjel opresc lactatia. Mai pot fi folosite si contra mastitelor.

Sucul de patrunjel este folosit extern pentru purificarea tenului si ca un remediu contra pistruilor.

Bibliografie

Detalii interesante despre patrunjel si uimitoarele sale efecte terapeutice se gasesc in urmatoarele resurse – pagini web si carti:

  • Paginile de pe Wikipedia – in limbile engleza si franceza – dedicate acestei legume-condiment numite patrunjel.
  • Cartea „Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale„, scrisa de renumitul medic si chirurg militar francez Jean Valnet, unul din fondatorii fitoterapiei si aromaterapiei, si unul din cei mai mari specialisti ai medicinii cu ajutorul plantelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *