Morcovul

MORCOVUL – un adevarat aliment-medicament

Morcovul

Morcovul

Morcovul este una din legumele cele mai pretioase pentru oameni, un adevarat „aliment-medicament” cu un continut bogat in vitamine, in special vitamina A si provitamina A, si vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, precum si numeroase oligoelemente: fier, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, mangan. Morcovul contine antioxidanti, substante antiinflamatoare, fiind o „vitamina naturala” care ajuta la marirea rezistentei organismului la factorii infectiosi.

Morcovi

Morcovi

Morcovul (Daucus carota, subspecia sativus)
Constituenti Proprietati Indicatii
vitaminele A, B6, K, C, B3, B1, caroten
fier, mangan, potasiu
daucarina, aminoacizi
tonic, revitalizant, antianemic, intineritor, detoxifiant, remineralizant, anticancerigen, vasodilatator, antiputrid, vermifug, diuretic, laxativ anemie, astenie, rahitism, carii, iritabilitate, constipatie, diaree, ateroscleroza, dermatoze, paraziti intestinali, infectii intestinale, tuberculoza, bronsita, astm, ulcere gastrointestinale, insuficienta lactatiei
Este bun pentru: sange, inima, vase de sange, ficat, plamani, intestin, piele, stomac, ochi
Utilizare interna: proaspat, suc, salata, piure, supa, ciorba, compot, dulceata, gem
Utilizare externa: cataplasme din morcovi rasi sau din frunze pisate, lotiuni din suc sau din decoct de frunze
Contraindicatii: sensibilitate la morcovi au mai ales cei alergici la polen
Atentionari: consumul ridicat de suc de morcovi poate colora temporar pielea in galben-portocaliu

Antianemic

Morcovi

Morcovi

Inca din 1960, cercetarile efectuate de profesorii medici Leon Binet si M. Strumza din Paris, au aratat ca aceasta leguma are proprietati antianemice, datorita continutului ridicat de fier (pana la 7 %) si de provitamina A (caroten), care maresc numarul de globule rosii si procentul de hemoglobina.

Se stie faptul ca necesarul zilnic de Vitamina A este de 2 miligrame, iar morcovul contine 9 miligrame caroten la 100 grame.

Vasodilatator

Studiind proprietatile morcovului, profesorii medici din Paris, Leon Binet si Strumza, au aratat rolul benefic pe care il are substanta numita „daucarina” la nivelul arterelor coronare, aceasta fiind un puternic vasodilatator.

Sucul si salata fac minuni

Prajitura cu topping de morcovi dati prin razatoare

Prajitura cu topping de morcovi dati prin razatoare

Morcovul – a carui denumire stiintifica este: „Daucus carota, subspecia sativus„- are virtuti incomparabile, facand adevarate minuni asupra organimului in tratarea afectiunilor celor mai diferite, daca este consumat un timp cat mai indelungat sub forma de suc proaspat extras sau sub forma de salata.

Morcovul are rolul de a preveni si de a trata diferitele forme ale cancerului. Belsugul de vitamine din morcov ajuta la reglarea somnului si a tensiunii arteriale, precum si la incetinirea procesului de imbatranire, a intarzierii aparitiei ridurilor si la mentinerea supletii si prospetimii pielii.

Imbunatateste sanatatea ochilor si acuitatea vizuala

Morcovi curatati si taiati in cubulete

Morcovi curatati si taiati in cubulete

Inca din vechime se cunoaste cat de important este morcovul pentru sanatatea ochilor. Continutul ridicat de Vitamina A ajuta la imbunatatirea acuitatii vizuale si la tratarea diferitelor afectiuni oculare.

Bun pentru ficat, plamani, pancreas, intestin

Morcovul ajuta la intarirea imunitatii organismului, la reintinerirea celulelor si tesuturilor si la stimularea functiilor hepatice, fiind adevarat „prieten” al ficatului. Aceasta leguma este inzestrata cu proprietati terapeutice multiple si indicata in tratarea anemiilor, afectiunilor pulmonare (tuberculoza, bronsite cronice, astm), a ulcerului gastroduodenal si a asteniilor.

Deosebit de valoros este morcovul si in starile de oboseala, iritabilitate, lipsa poftei de mancare, in diferite tulburari ale pancreasului. Morcovul are efecte benefice asupra intestinului, fiind un puternic antiputrid si un cicatrizant intestinal si indicat in enterocolite si diferite infectii intestinale.

Datorita proprietatilor antiseptice, astringente si antiinfectioase, morcovul este un puternic cicatrizant si calmant al ranilor externe. De asemenea, morcovul este un puternic detoxifiant, fiind indicat in diferite intoxicatii. Fiind un factor de crestere, morcovul este recomandat in demineralizare, carii dentare si rahitism.

Contraindicatii

Sunt unele persoane care au o anumita sensibilitate la morcovi, mai ales cei care sunt alergici la polen pot avea unele senzatii de arsura la nivelul gurii, buzelor, gatului. Cand apar aceste simptome este indicat sa fie consultat un medic.

Indicatii

Uz intern

Morcovul este recomandat in tratarea urmatoarelor afectiuni:

Anemii, tulburari de crestere, carii dentare, rahitism.
Insuficiente ale acuitatii vizuale.
– Insuficiente hepato-biliare, ictere.
– Este dezinfectant si tonifiant in afectiunile aparatului respirator (tuberculoza, bronsita cronica, si astm).
Astenii.
– Constipatie.
– Prevenirea bolilor infectioase si degenerative
– Dermatoze.
– Diaree.
– Ulcere gastrointestinale.
– Infectii intestinale, enterocolite.
– Hemoragii gastrointestinale.
– Ateroscleroza.
– Scrofuloza.
– Paraziti intestinali(tenie).
– Colibaciloza.
– Reumatism, guta, litiaza.
Prevenirea ridurilor si a imbatranirii.
– Insuficienta lactatiei.

Uz extern

– Ulcere, arsuri, rani, furuncule.
– Eczeme, pecingine, impetigo pe fata.
– Degeraturi, crapaturi.
– Cancere si abcese ale sanului (tratament de ajutorare).
– Epiteliom (tratament de ajutorare).

Proprietati nutritionale

Datorita bogatiei de nutrienti (vitamine, minerale, aminoacizi, acizi grasi) pe care o contine, morcovul este:

Antianemic, tonic, remineralizant, revitalizant
Anticancerigen
– Dezinfectant si tonifiant in afectiunile aparatului respirator
Intineritor tisular si cutanat
Antiputrid si cicatrizant gastric si intestinal
– Vermifug
Vasodilatator
– Factor de crestere
Imbunatateste vederea
– Antidiareic, antiputrid
– Diuretic
– Laxativ
– Favorizeaza lactatia

Valoarea nutritiva a morcovului la 100 g

Morcovi spalati

Morcovi spalati

Energie —————— 173 KJ (41 Kcal)
Carbohidrati ———– 9,6 g
Zaharuri ————— 4,7 g
Fibre alimentare ——- 2,8 g
Proteine —————– 0,93 g
Grasimi —————- 0,24 g
Omega – 3 ————- 12 mg
Omega – 6 ———- 105 mg
Omega – 9 ———— 3,8 mg
Apa ———————– 88,2 g

Vitamine

Vitamina A ————————————(104%) = 1,5 mg
Vitamina B1 (Tiamina) ——————- (6%) = 0,066 mg
Vitamina B2 (Riboflavina) ————— (5%) = 0,058 mg
Vitamina B3 (Niacina) ——————– (7%) = 0,983 mg
Vitamina B5 (Acidul pantotenic) —– (5%) = 0,273 mg
Vitamina B6 ——————————— (11%) = 0,138 mg
Vitamina B9 (Folat) ———————– (5%) = 19 μg
Vitamina C ———————————– (7%) = 5,9 mg
Vitamina E ———————————- (4%) = 0,66 mg
Vitamina K ———————————– (13%) =13,2 μg

Minerale

Calciu ————– (3%) = 33 mg
Fier —————– (2%) = 0,3 mg
Magneziu ——– (3%) = 12 mg
Mangan ——- (7%) = 0,143 mg
Fosfor ——— (5%) = 35 mg
Potasiu ——– (7%) = 320 mg
Sodiu ———— (5%) = 69 mg
Zinc ————– (3%) = 0,24 mg

Aminoacizi

Morcovi - Daucus carota, subsp. sativus

Morcovi – Daucus carota, subsp. sativus

Arginina ———- 41 mg
Cistina ———– 13 mg
Histidina ——— 15 mg
Izoleucina ——- 43 mg
Leucina ———- 42 mg
Lizina ———– 47 mg
Metionina ——— 8 mg
Fenilalanina —– 31mg
Treonina ———- 36 mg
Triptofanul ——- 10 mg
Tirozina ———– 16 mg
Valina ————- 40 mg

Acizi grasi

Acid miristic ————— 0,300 mg
Acid palmitic —————- 35 mg
Acid stearic —————– 2,6 mg
Acid oleic ——————– 3,2 mg
Acid 11- eicoseinoic ——- 0,600 mg
Acid linoleic —————— 105 mg
Acid alfa-linolenic ———– 12 mg

Unitati de masura

μg = micrograme
mg = miligrame
UI = unitati internationale

Modul de folosire a morcovului

Uz intern

Zilnic, pe nemancate, se ia un pahar de suc proaspat de morcov si seara inainte de culcare (pana la 500 de grame pe zi). Pentru copiii mici sucul de morcovi se dilueaza cu apa. Sucul de morcovi folosit pur este un un bun expectorant si indicat in astm, afectiuni pulmonare si vocale.

Sucul de morcovi folosit zilnic este o excelenta sursa de vitamine, mai ales provitamina A, fier, calciu, fosfor, magneziu si recomandat in anemii, intoxicatii, afectiuni hepatobiliare, diaree, boli de piele, imbatranire precoce, ulcer, cancer pulmonar (profilactic), boli hepato-biliare, dermatoze, constipatie. Sucul de morcovi este inzestrat cu virtuti anticancer, antiseptice, este un tonic al sistemului nervos si indicat in curele de dezintoxicare si de infrumusetare, intarziind imbatranirea.
Sucul de morcovi poate fi consumat simplu sau in amestec cu suc de tomate, de patrunjel si cu putina zeama de lamaie, sau cu suc de telina.

Pilaf cu morcovi si mazare

Pilaf cu morcovi si mazare

Forma cea mai indicata de folosire a morcovului este sucul proaspat, dar poate fi consumat si in stare proaspata in salate la care se adauga nuci si stafide sau combinat cu alte legume (telina sau sfecla rosie).
Morcovul este utilizat si la prepararea supelor, ciorbelor si a diverselor prajituri, compoturi, budinci, biscuiti, dulceata si gem.

Supele de morcov sunt tonifiante, dezintoxicante, remineralizante, diuretice si recomandate persoanelor care vor sa slabeasca, precum si celor care nu vor sa se ingrase. In prepararea supelor si ciorbelor este indicat sa se foloseasca si frunzele de morcov, atat proaspete cat si uscate, deoarece sunt foarte bogate in saruri minerale si dau o savoare deosebita acestor preparate.

Morcovul sub forma de piure este indicat in alimentatia copiilor deoarece morcovul este o buna sursa de vitamine si minerale atat de necesare pentru cresterea si dezvoltarea lor.

Morcovul deshidratat poate fi utilizat la obtinerea chipsurilor.
Semintele de morcov sunt diuretice si carminative (inlatura gazele intestinale).

Mirosul intepator de praz ceapa sau arpagic poate fi inlaturat daca acoperim aceste legume cu un strat de morcov.

Uz extern

Morcovul se foloseste pentru ingrijirea pielii, a fetei si a gatului, sub forma de lotiuni cu suc de morcovi, care dau suplete si prospetime pielii, intarziind aparitia ridurilor.

Decoctul de frunze de morcovi este indicat pentru gargare in afectiuni ale gurii, afte si sub forma bai in crapaturi si degeraturi.

Se recomanda aplicatii sub forma de cataplasme din morcovi rasi prin razatoare, sau din frunze de morcovi proaspete pisate, sau lotiuni din decoct de frunze proaspete de morcovi si aplicate pe ulcere ale gambei, arsuri, impetigo, furuncule, plagi atone, pecingini.

Scurt istoric

Morcovul face parte din Familia Apiaceae (Fostul nume: Umbelliferae), iar numele de morcov vine de la cuvantul latin „carota”. Aceasta planta este mentionata si in lucrarile grecilor antici. Despre morcov se spune ca ar fi fost descoperit cu 5.000 ani in urma, in locul unde astazi este Afganistanul. Morcovul era salbatic, dar mai tarziu a fost domesticit si cultivat pentru radacina si frunzele sale care sunt comestibile. De-a lungul secolelor, morcovul a fost adus si in alte zone ale lumii: Asia, Orientul Mijlociu, Africa, si din secolul al XVIII-lea este cultivat si in Europa. Morcovii salbatici aveau culoarea maro, rosie sau verde.

Morcovi de diferite soiuri, de diverse culori

Morcovi de diferite soiuri, de diverse culori

In prezent exista sute de soiuri de morcov cultivate, folosite in alimentatia omului, intr-o gama larga de culori; cel mai utilizat este cel de culoare portocalie. Unele soiuri de morcovi au radacina rotunda sau conica; unele soiuri au o aroma exceptionala. Exista si morcovi furajeri, care au dimensiuni foarte mari si care sunt mult mai saraci in substante hranitoare decat cei comestibili.

Tari cu productii mari de morcovi sunt: China, Statele Unite ale Americii, Rusia, Polonia, Marea Britanie, Japonia, Franta, Ucraina, Italia si Romania.

Descriere

Morcovul face parte din Familia „Apiaceae”, este o planta legumicola bienala, are radacina de culoare portocalie, acesta fiind soiul cel mai frecvent cultivat, dar exista si soiuri de morcov de nuante rosu, alb, negru, galben si mov. Morcovul, cu cat este mai colorat, cu atat are mai mult beta-caroten. Morcovul maro are de 2 ori mai mult beta-caroten decat cel portocaliu, iar morcovul alb are mai putina Vitamina C, in comparatie cu cel de culoare portocalie.

Radacina morcovului variaza intre 5 si 25 de centimetri. Aceasta planta creste pana la 30 de centimetri inaltime, are frunzele profund divizate, acoperite cu par si asezate in forma de spirala. Florile sunt mici si de culoare alba, uneori au culoare galben-verde. Morcovul are o floare centrala mai mare, iar florile exterioare au petale inegale si cu mult nectar, care atrage insectele polenizatoare. Morcovul infloreste din mai si pana in octombrie. In prezent, morcovul este cultivat in toate zonele cu clima temperata.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *