Alimente pentru ANEMIE

Anemia reprezinta deficienta calitativa sau cantitativa a hemoglobinei – pigmentul rosu din globulele rosii din sange, pigment ce are rolul de a transporta oxigenul de la plamani la celelalte tesuturi ale organismului. Din cauza anemiei, organele corpului nu mai sunt oxigenate corespunzator si, in consecinta, nu mai functioneaza corect; in timp, ele pot fi degradate destul de tare. Principalele simptome ale anemiei sunt: oboseala, slabiciune, paliditate, palpitatii, dificultati de respiratie si de concentrare.

Anemia poate fi de mai multe tipuri, cea mai intalnita fiind anemia cauzata de deficienta de fier (anemia feripriva sau fiero-deficitara). Si deficientele de vitaminele B12 si B9 (acid folic) pot cauza anemie. Alimentatia necorespunzatoare reprezinta cea mai importanta cauza a anemiei. Aceasta afectiune sanguina mai poate fi produsa si de pierderile de sange (leziuni, hemoragii, menstruatii abundente, operatii, cancer), precum si de unele boli (cancer, boli de rinichi sau de splina, etc.).

Anemia este cea mai frecventa afectiune a sangelui, intalnita la aproximativ un sfert din populatia globului.

Cauza nr. 1: Alimentatia gresita

Trebuie sa acordam o mare atentie modului cum ne alimentam, deoarece foarte multe boli pot aparea din cauza unei alimentatii lipsite de vitamine si minerale. In prezent, cei care au o alimentatie bazata pe conserve si produse „rafinate” lipsesc organismul de vitaminele indispensabile vietii si ocrotirii sanatatii. Se recomanda ca in fiecare zi sa consumam cat mai multe cruditati, legume si fructe proaspete, care contin din belsug toate vitaminele necesare mentinerii si restabilirii sanatatii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca un sfert din populatia lumii sufera de anemie, mai ales femeile gravide, copiii de varsta prescolara si femeile care au menstruatii abundente. Anemia poate aparea din mai multe cauze: o lipsa de vitamine sau de fier, o boala a maduvii osoase, o boala cronica, o hemoragie sau o boala genetica care distruge foarte repede globulele rosii din sange.

Anemia poate fi prevenita si inlaturata printr-o alimentatie suficienta si echilibrata, si mai ales daca acordam o mare atentie consumului legumelor, fructelor si cerealelor. Se recomanda pentru tratarea anemiei o alimentatie bogata in metalele fier si cupru, precum si in vitaminele: B12, B9, B6, B2 si C.

Fierul – un puternic antianemic

Atunci cand vine vorba de anemie, fierul este cel mai important nutrient, deoarece acest mineral reprezinta componenta fundamentala a hemoglobinei. Hemoglobina este pigmentul rosu (mai precis, este o metalo-proteina) din globulele rosii din sange, pigment ce distribuie oxigenul inspirat in toate tesuturile organismului. Atunci cand organismul contine prea putina hemoglobina sau atunci cand hemoglobina are o calitate inferioara, se spune ca acel organism sufera de anemie.

In cadrul organismului uman, cea mai mare cantitate de fier este continuta in globulele rosii din sange – mai precis, in hemoglobina, fierul fiind o componenta indispensabila a hemoglobinei, deoarece fierul este cel care transporta oxigenul de la plamani catre celelalte tesuturi ale corpului (intrucat oxigenul se ataseaza de hemuri – compusi chimici ce contin ioni de fier). Asadar, fiind componenta fundamentala a hemoglobinei (pigmentul a carui cantitate si calitate determina aparitia sau absenta anemiei), fierul este un puternic antianemic.

Fierul este prezent in cantitate mai mare in numeroase alimente:
– Carne (o sursa bogata in fier si cu o absorbtie rapida), dar o mare cantitate de fier vom gasi in ficat de vita, de porc si rinichi de vita.
– Fructe: pere, mere, caise, piersici, curmale, struguri, stafide, ananas, pepene galben, portocale, prune, alune.
– Legume: usturoi, ceapa, sfecla rosie, morcov, varza, vinete, spanac, sparanghel, praz, patrunjel (la 100 de grame patrunjel proaspat se gasesc 19 mg de fier).
– Alte produse bogate in fier: galbenus de ou, miere de albine, polen, cacao, drojdie, ovaz, secara, precum si in fructele uscate.

Cantitatea zilnica de fier alimentar este de 10 pana la 20 de mg.

ATENTIE: In cantitati mari, fierul devine toxic !

Sucuri de fructe si legume

Una din cele mai eficace metode pentru a preveni si a vindeca bolile o constituie sucurile de fructe si legume, in special cele care sunt extrase in momentul folosirii. Sucurile din legume si fructe proaspete si sanatoase au in compozitia lor vitamine, saruri minerale, oligoelemente, lipide, protide, zaharuri, factori antibiotici, iar consumul lor in stare naturala este foarte valoros pentru numeroasele persoane care prefera aceste bauturi datorita faptului ca au proprietati tonice, racoritoare, remineralizante, dezintoxicante, bactericide, depurative, si sunt indicate intr-o sumedenie de afectiuni.

Morcovul – esential in combaterea si prevenirea anemiei

In tratarea anemiilor, morcovul este una din legumele cele mai pretioase pentru oameni, datorita bogatiei sale in saruri minerale (fier), vitaminele A, B si C, dar mai ales deoarece mareste numarul de globule rosii si procentul de hemoglobina, pe care o reinnoieste. Morcovul intinereste tesuturile si celulele, stimuleaza functiile hepatice, este antiputrid si cicatrizant intestinal, intareste imunitatea, este tonic si remineralizant. Morcovul are o mare importanta asupra tranzitului si a florei intestinale. Deci morcovul este un adevarat aliment-medicament.

Se recomanda sa se consume suc de morcovi 500 de grame pe zi (dimineata si seara inainte de culcare). In fiecare dimineata este indicat sa se consume un pahar de suc de morcovi pe nemancate. Acest suc se poate combina cu sucul de rosii, de patrunjel sau de lamaie, pentru a avea un gust placut, dar si pentru obtinerea unui efect cat mai puternic asupra anemiei.

Alte alimente recomandate

In cazurile de anemie se recomanda si suc de varza – 1 sau 2 pahare pe zi. Zilnic se va consuma ficat, oua, branzeturi, citrice, iar intre mese se mananca mere, deoarece au vitamina C. Cura cu struguri este recomandata in anemie pentru continutul bogat in vitamine si minerale. Sucul de pere este de asemenea recomandat in anemii. Foarte bogat in vitamine este si sucul de ananas, un fruct foarte bogat in vitamine, minerale, oligoelemente, indicat in anemii datorita virtutilor sale detoxifiante.

Telina este recomandata anemicilor pentru ca are un continut ridicat de fier si ajuta la detoxifierea organismului. Sucul de telina se consuma in amestec cu sucul de morcov. De asemenea, se recomanda consumul zilnic al patrunjelului si mararului in stare proaspata. Un alt sfat al specialistilor este acela de a consuma cat mai multe fructe si legume de culoare inchisa, chiar de culoare neagra (struguri, afine, coacaze negre), deoarece acestea au un mare continut de vitamine din complexul de vitamine B, care au un rol important in prevenirea si tratarea anemiei, precum si a altor boli. De asemenea, in anemii este foarte recomandata o cura de 2-3 saptamani de grau incoltit, precum si sucul de orz verde.

Urzica este foarte indicata in anemii. E bine sa se consume lastari tineri de urzica. Specialistii recomanda o cura cu urzici proaspete, timp de 6-8 saptamani pentru tratarea anemiei. Alte plante folosite in tratarea anemiei sunt: coada-calului (are un continut mare de cupru), troscotul, cimbrisorul, cimbrul (de cultura), coada racului. Aceste plante medicinale, daca sunt administrate sub forma de infuzii, ajuta organismul in tratarea anemiei.

Cuprul – esential pentru anemie

Cuprul ajuta la absorbtia si fixarea fierului, si la formarea hemoglobinei. Este un element antiinfectios, antiinflamator, antiviral, si este indispensabil vietii celulare si formarii oaselor. O cantitate mai mare de cupru vom gasi in urmatoarele alimente:
– Ficat, rinichi, creier, inima de vita, porc, rata, si in carnea de peste.
– Nuci, alune, ceapa, sfecla rosie, migdale, grau, spanac, portocale, mere.
– Struguri (cea mai bogata sursa), polen, cirese si in fructele proaspete si legumele verzi (fasolea verde, ceapa verde).

In anemie se recomanda sa se consume nuci amestecate cu miere de albine poliflora. Organismul are nevoie de 3 mg de cupru pe zi. La animale gasim mai mult cupru in ficat. O alimentatie bazata pe lapte duce la anemie deoarece laptele este lipsit de cupru. Un procent scazut de cupru se gaseste in curcani si in pasarile de curte.

Vitaminele antianemice: B12, B9, B6, C, B2

Vitamina B12 este vitamina antianemica, deoarece este indispensabila formarii globulelor rosii. Aceasta vitamina se gaseste din abundenta in:
– Organe: ficat, creier, inima si rinichi de vita, de porc, carne de porc, carne de vita, carne de pasare, peste de mare.
– Oua, produse lactate cu exceptia untului si fructe de mare si in germenele de grau.
Necesarul zilnic de vitamina B12 este intre 2 si 5 micrograme.

Vitamina B9 (acidul folic) este de asemenea indicata in anemii, intrucat ajuta la producerea globulelor rosii. Cele mai bune surse de vitamina B9 sunt:
– Galbenus de ou, drojdie de bere, lapte si branza.
– Organe animale: pasari de curte, porc, vita (ficatul si rinichii contin cea mai mare cantitate de acid folic), vitel, porc.
– Legume verzi: varza, fasole verde, sparanghel, morcov, castravete, spanac. mazare, salata verde, sfecla.
– Nuci, seminte de floarea-soarelui, fasole boabe, migdale, alune.
– Suc de portocale, banane, pepene galben, pere.
Nevoile zilnice de vitamina B9 sunt de 300-330 de micrograme.

Vitamina B6 (piridoxina) este indicata in stari de oboseala, stres si anemii, deoarece participa la sinteza si functionarea hemoglobinei, imbunatatind atasarea oxigenului de aceasta componenta esentiala a globulelor rosii. Alimentele bogate in vitamina B6 sunt:
– Organe: ficat, rinichi, creier de vitel, de berbec, muschi de vita, de vitel, carne de pasare, peste gras.
– Legume: varza, rosii, spanac, fasole, mazare, cartofi, salata, porumb, orz, ovaz, grau.
– Drojdie de bere, drojdie uscata, galbenus de ou, lapte de vaca.
– Fructe: portocale, pere, banane, polen.
Necesarul zilnic de vitamina B6 este de 2-4 mg.

Vitamina B2 (riboflavina) ajuta la buna functionare a sistemului nervos, a creierului si a vederii. Aceasta vitamina joaca un rol important in cresterea organismelor tinere, ajuta la stabilirea echilibrului intestinal, determina sanatatea parului, pielii, ochilor, si participa la repararea tesuturilor. Vitamina B2 este indicata in anemii, intrucat participa la fabricarea globulelor rosii. O gasim in urmatoarele alimente:
– Ficat crud, rinichi, galbenus de ou, lapte, polen.
– Fructe si legume: morcov, macris, caise, prune uscate, smochine uscate, vinete, sfecla rosie, lamaie, portocala.
– Drojdie de bere, germeni de cereale, mazare proaspata.

Vitamina C (vitamina antiscorbutica) este vitamina antiinfectioasa, care are o importanta foarte mare pentru organism, deoarece ajuta la absorbtia fierului in organism (motiv pentru care este importanta atunci cand vine vorba de anemie), la distrugerea toxinelor si la fixarea calciului. Aceasta vitamina este foarte sensibila la fierbere: se pierde mai mult de 50% din vitamina C atunci cand fierbem legumele in apa. Vitamina C o intalnim in cantitati mari in:
– Legume: varza verde cruda, varza rosie cruda, rosii, usturoi, praz, telina, sfecla rosie, patrunjel, ardei, mazare proaspata.
– Fructe: portocale, grepfruit, lamai, coacaza, maces, paducel, macris, afine, pepene galben, polen.
Vitamina C lipseste din legumele uscate: fasole, nuci, alune, bob, migdale si din cereale. Aceasta vitamina apare in momentul germinarii semintelor.
Doza zilnica de vitamina C in maladiile infectioase este de 150-200 mg.
Catitatea de vitamina C in diferite vegetale:
100 grame patrunjel proaspat: 200 mg
100 grame de maces: 400-1500 mg (1,5 grame)
100 grame macris: 124 mg
100 grame varza verde cruda: 120 mg
100 grame ardei iute crud: 120 mg
100 grame marar: 100 mg
100 grame varza rosie cruda: 70 mg
100 grame lamaie proaspata: 65 mg
100 grame portocala proaspata: 60 mg
100 grame de spanac crud: 50 mg.

Alte remedii pentru anemie

In anemii se recomanda bai cu apa sarata (cu sare marina), precum si bai de nisip.

Concluzii

Ne putem apara de numeroase afectiuni daca avem un meniu cat mai variat si cat mai bogat in vitamine si minerale. Doctorul Ch. Davenport a trait 111 ani si a dat urmatorul sfat pentru a avea o viata sanatoasa: „Buna dispozitie, respiratie adanca si spanac din belsug„.

Bibliografie pentru anemie

Detalii importante, interesante si utile despre anemie si nutrientii cei mai importanti care sunt legati de aceasta afectiune sanguina atat de larg raspandita, gasiti in resursele indicate mai jos:

  • Paginile de pe Wikipedia – in limbile romana, engleza si franceza – dedicate anemiei.
  • Paginile de pe Wikipedia – in limbile romana, engleza si franceza – dedicate metabolismului fierului in organismul uman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *